До питання понятійно-категоріального апарату виявлення, розшуку та управління активами, одержаними злочинним шляхом

Автор(и)

  • Руслана Крамар Львівський університет бізнесу та права

Ключові слова:

понятійно-категоріальний апарат, розшук, виявлення, управління активами, одержаними злочинним шляхом

Анотація

Сьогодні протидія корупції та організованій злочинності в Україні є одним із основних напрямів політики в сфері забезпечення державної безпеки і сприяння економічному розвитку. Україна є учасницею багатьох міжнародних договорів, які укладені під егідою ООН, Ради Європи в сфері боротьби з організованою злочинністю, корупцією та відмиванням коштів, тому намагається виконувати визначені у них зобов’язання і протидіяти злочинності в даній сфері.

Виявлення, розшук корупційних й інших злочинних активів є процедурою в єдиному механізмі управління такими активами. Важливість функціонування інституції щодо управлінням майном, доходами, будь-якими об’єктами права власності, які мають незаконне походження, обґрунтовується запобіганням потрапляння цих злочинних активів у ринкові відносини, що завдало б значної шкоди національній безпеці, економічній системі та суспільству.

Проблема формування й функціонування понятійно-категоріальної системи є фундаментальною у будь-якій галузі науки. При дослідженні адміністративної діяльності у сфері виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів також важливе значення має застосовування понятійно-категоріального апарату.

Метою даної статті є дослідження понятійно-категоріального апарату виявлення, розшуку, управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, законодавчого врегулювання у даній сфері.

Завантажити

Дані для завантаження поки недоступні.

Посилання

Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів: Закон України від 10 листопада 2015 року № 772-VIII. Відомості Верховної Ради (ВВР). 2016. № 1.Ст.2.

Давидюк А.М. Взаємодія в питаннях виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів. Актуальні проблеми модернізації законодавства та освіти в умовах євроінтеграційного поступу України (Чернігів, 27–28 жовтня 2016 р.), ЧНТУ, 2016. С. 85-88.

Великий тлумачний словник сучасної української мови онлайн URL:http://www.slovnyk.net

Пономаренко А. В. Проблемні питання щодо здійснення розшуку майна підозрюваного (обвинуваченого) та накладення на нього арешту. Науковий вісник Ужгородського національного університету.Серія: Право. 2014. Вип. 28(3). С.103-106.

Council Decision 2007/845/JHA, 2007, O. J. L 332/103. URL: http://eurlex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/HTML/?uri=CELEX:32007D0845&from =EN

Коваль Л. Адміністративне право України. Курс лекцій (Загальна частина). Київ: Основи, 1994. 154 с.

Машаров И.М. Административно-публичная деятельность как один из видов властно-публичной деятельности в Российской Федерации. Российский судья. 2005. № 9. С. 3.

Нацагентство з повернення активів – невеличка, але важлива частина антикорупційної головоломки. URL: https://www.euamukraine.eu/ua/news/opinion/arma-is-small-but-significant-piece-of-ukraine-santi-corruption-jigsaw/

Бусол О. Виявлення, розшук та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів: міжнародно-правові аспекти і досвід для України. URL: http://nbuviap.gov.ua/index.php?option=com_content&view=artic le&id=2375:viyavlennya-rozshuk-ta-upravlinnya-aktivami-oderzhanimi-vidkoruptsijnikh-ta-inshikh-zlochiniv-2&catid=71&Itemid=382

Перспективи застосування механізмів заморожування, арешту і конфіскації злочинних активів, механізмів управління конфіскованими активами (порівняно-правове дослідження). Міжнародний навчально-методичний центр фінансового моніторингу. 2014. 520 с.

Завантаження

Номер

Розділ

КОНСТИТУЦІЙНЕ ПРАВО. АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВО І ПРОЦЕС. ФІНАНСОВЕ ПРАВО. ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРАВО. МІЖНАРОДНЕ ПРАВО

Як цитувати

Крамар, Руслана. “До питання понятійно-категоріального апарату виявлення, розшуку та управління активами, одержаними злочинним шляхом”. Актуальні проблеми правознавства, vol. 2, no. 1 (т2), Feb. 2020, pp. 112-9, https://appj.wunu.edu.ua/index.php/appj/article/view/1175.

Схожі статті

1-10 з 152

Ви також можете розпочати розширений пошук схожих статей для цієї статті.