АНТИКОРУПЦІЙНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ В ДЕРЖАВНІЙ УСТАНОВІ ЯК ЕЛЕМЕНТ АНТИКОРУПЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • Дарина Румянцева Національна академія внутрішніх справ, Українське державне підприємство по обслуговуванню іноземних та вітчизняних автотранспортних засобів «Укрінтеравтосервіс»

Ключові слова:

управління, корупція, державний сектор, антикорупційний менеджмент

Анотація

Зазначено, що збільшення кількості корупційних злочинів серед працівників державних установ потребує зміни підходів до проведення антикорупційної політики в менеджменті організації. Наголошено на доцільно входження антикорупційного управління в державних органах до складу державної антикорупційної політики, з метою зменшення корупційних ризиків, підвищення довіри населення до державних органів, впроваджуватись у різних державних органах з урахуванням специфіки кожного. При досить високій актуальності проблематики для України відзначається недостатня кількість наукових напрацювань для визначення оптимальних шляхів вирішення проблемних ситуацій.

Мета статті – проаналізувати антикорупційний менеджмент в державній установі як одного з компонентів антикорупційної політики в Україні.

Охарактеризовано антикорупційний менеджмент як елемент стратегічного планування. Розглянуто його роль в формуванні позитивного іміджу, сильної ділової репутації державної установи. Представлено напрямки реалізації системи менеджменту протидії корупції. Представлено трактування понять «управління» та «антикорупційний менеджмент». Перераховано та охарактеризовано завдання антикорупційного менеджменту. Охарактеризовано важливість реалізації положень антикорупційної програми менеджменту для розвитку корпоративної культури. Розглянуто деструктивне явище в антикорупційному менеджменті – «фрустраційна толерантність», що негативно впливає на формування ефективної управлінської стратегії. Відзначено важливість виявлення корупційних ризиків при плануванні антикорупційних заходів. Розглянуто ключові аспекти, які потрібно враховувати при ідентифікації корупційних ризиків в організаційно-управлінській діяльності державної установи. Відзначено перелік документів, ведення яких є необхідним в рамках антикорупційного менеджменту. Окреслено доцільність дотримання визначених етапів боротьби з корупцією з врахуванням специфіки державного сектору. Охарактеризовано систему комплаєнс, її змістовне наповнення як одним з найбільш ефективних підходів до реалізації антикорупційного менеджменту. Зазначено принципи, на які повинна спиратися кожна з груп антикорупційних заходів. Наголошено на доцільності орієнтації антикорупційного менеджменту на формування свідомого ставлення кожного працівника державної установи до доброчесної поведінки, якості та прозорості роботи, її органів управління та діяльності її працівників. Надано змістовну характеристику змістовного наповнення реалізації антикорупційної політики в кадровому менеджменті через призму формуванням негативного ставлення до корупції, навчанням та впровадженням заходів з поширення інформації щодо програм антикорупційного спрямування, включає наступну систему заходів. Розглянуто варіанти організації навчання та обміну досвіду серед працівників державних установ з питань запобігання корупції під час виконання професійних обов’язків.

Підсумовуючи варто відзначити, що питання проведення якісного антикорупційного менеджменту для українських державних установ є пріоритетним питанням та потребує розробки системи ефективних заходів з врахуванням специфіки діяльності кожного сектору.

Завантажити

Дані для завантаження поки недоступні.

Посилання

ISO. International Standard ISO 37001:2016 Anti Corruption Management Systems Requirements and Guidelines for Application. URL: https: //isomanagement.com/wpcontent/uploads/2019/10/ISO370012016.pdf

Аніщенко М. А. Антикорупційний менеджмент у закладах охорони здоров’я: правовий аспект. Актуальні питання фармації і медичної науки та практики. 2019. Т. 12, № 2 (30). С. 204–209.

Бабяк Н. Д. Антикорупційний комплаєнс: основні засади і перспективи впровадження у вітчизняний корпоративний сектор. Держава та регіони. Серія: Економіка та підприємництво. 2015. № 4 (85). С. 3–9.

Лозинський О. Корупційна субкультура та психологічні чинники антикорупційної спроможності. Психологічні виміри культури, економіки, управління: науковий журнал. Львів, 2018. Том 11. С. 181–197.

Романов М. В. Основні засади запобігання корупції. Харків: ТОВ «Видавництво «Права людини»», 2017. c. 63–64.

Цимбаленко Я. Ю. Роль елементів антикорупційного менеджменту в становленні бренду закладів вищої освіти. Інвестиції: практика та досвід. 2021. № 9. С. 125–130.

Яременко О., Яременко С. Сторінка антикорупціонера: погляд із середини на деякі питання. Фрагменти антикорупційного менеджменту. Держслужбовець 2018. № 12. URL: https: //i.factor.ua/ukr/journals/ds /2018/december/issue–12/article-41302.html (дата звернення: 05.09.2021).

Яременко С., Яременко О. Антикорупційна програма як інструмент антикорупційного менеджменту державної організації. // Держслужбовець. 2016. №1. URL.: https: // i.factor.ua/ukr/journals/ds/2016/january/issue–1/article–-14777.html (дата звернення: 08.09.2021).

Завантаження

Опубліковано

16.01.2022

Номер

Розділ

КОНСТИТУЦІЙНЕ ПРАВО. АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВО І ПРОЦЕС. ФІНАНСОВЕ ПРАВО. ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРАВО. МІЖНАРОДНЕ ПРАВО

Як цитувати

Румянцева, Дарина. “АНТИКОРУПЦІЙНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ В ДЕРЖАВНІЙ УСТАНОВІ ЯК ЕЛЕМЕНТ АНТИКОРУПЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ В УКРАЇНІ”. Актуальні проблеми правознавства, no. 3, Jan. 2022, pp. 75-81, https://appj.wunu.edu.ua/index.php/appj/article/view/1263.

Схожі статті

1-10 з 155

Ви також можете розпочати розширений пошук схожих статей для цієї статті.