ПАРАДИГМА РОЗВИТКУ ВІЙСЬКОВОЇ РОЗВІДКИ В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • Юлія Муравська Західноукраїнський національний університет

Ключові слова:

військова розвідка, розвідувальна діяльність, воєнні дії, безпека та оборона, національна безпека

Анотація

В сучасних умовах воєнного конфлікту на території України, наукова проблематика функціонування розвідувальної діяльності як важливий механізм отримання стратегічної інформації в процесі протидії гібридній війні є надзвичайно актуальною, багатогранною. Оскільки військова розвідка – це важливий напрямок розвідувальної діяльності. Виходячи з довгострокової цілі приєднання до загальноєвропейської системи колективної безпеки, Україна вибудовує нові підходи до забезпечення національної безпеки.

Метою даної статті є огляд теоретичних та практичних аспектів військової розвідки, сучасного стану нормативно-правового забезпечення розвідувальної діяльності в Україні, а також додаткових та альтернативних форм отримання стратегічних та тактичних даних. У цій статті наголос робиться на визначенні факторів здійснення військової розвідки, умов, переваг та недоліків стратегічної, тактичної та оперативної розвідки. Водночас робиться висновок про поточну ситуацію щодо стану військової розвідки в Україні в контексті побудови системи заходів боротьби з гібридною війною.

Завантажити

Дані для завантаження поки недоступні.

Біографія автора

  • Юлія Муравська, Західноукраїнський національний університет

    кандидат економічних наук, доцент,

    доцент кафедри безпеки та правоохоронної діяльності 

Посилання

Абрамов В., Борисевич С., Дацюк А. Забезпечення національної безпеки України в умовах входу України до європейського та євроатлантичного простору: монографія. НАДУ. Київ, 2019. 110 с.

Денищук Д. Є. Види державної таємниці: сучасний стан. Шлях успіху і перспективи розвитку. Харків, 2020. 240 с.

Історія розвідувального органу з 1991 року. Служба зовнішньої розвідки України. URL: https://szru.gov.ua/history-of-creation (дата звернення: 15.02.2022).

Муравська Ю. Парадигма розвитку державно-правового регулювання оборони і безпеки в Європейському Союзі. Актуальні проблеми правознавства. 2017. Випуск 1 (9). C. 30-35.

Муравська Ю.Є. Економічна та воєнна розвідка: від теорії до практики. Економічна безпека та фінансові розслідування: концепти, прагматика, інструментарій, забезпечення: Колективна монографія / За заг. ред. д.е.н., доц. Вівчар О. І. Тернопіль: Економічна думка, 2019. 395 с.

Лясковська С. П. Історія розвідки і контррозвідки в Україні у запитаннях та відповідях : навч. посіб. : у 2 ч. Нац. акад. Служби безпеки України. Київ : Нац. акад. СБУ, 2019.

Про розвідку: Закон України №912-9 від 17.09.2020 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/912-20#Text (дата звернення: 15.02.2022).

Grzegorowski Zbigniew. Instytucja «służby specjalne» a rzeczywistość funkcjonowania państwa polskiego. Wybrane zagadnienia. URL:http://www.gwsh.gda.pl/uploads/oryginal/4/3/cbdf3_studia_VIII_45-64_grzegorowski.pdf (дата звернення: 15.02.2022).

Martynyuk V., Muravska Y. Forming a foreign trade partnership strategy in the context of strengthening national economic security: A case study of Ukraine, “Forum Scientiae Oeconomia”. Warszawa, 2020. Vol 8 No 2 (2020). p. 5-24; http://ojs.wsb.edu.pl/index.php/fso/article/view/296/237 (дата звернення: 15.01.2022).

Wrzosek Marek. Wywiad gospodarczy w organizacji i polityce – od teorii do praktyki. Zeszyty Naukowe AON nr 2(95) 2014. 38 р.

Завантаження

Опубліковано

29.06.2022

Номер

Розділ

КРИМІНАЛЬНЕ ПРАВО ТА КРИМІНОЛОГІЯ. КРИМІНАЛЬНО-ВИКОНАВЧЕ ПРАВО. КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕС ТА КРИМІНАЛІСТИКА. СУДОВА ЕКСПЕРТ

Схожі статті

1-10 з 610

Ви також можете розпочати розширений пошук схожих статей для цієї статті.