ІСТОРИЧНИЙ НАРИС СТАНОВЛЕННЯ ДЕРЖАВНОГО КОНТРОЛЮ У СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ УКРАЇНИ - Кравчук, Мар’яна Юріївна (Актуальні проблеми правознавства, 2017)
Кравчук М. Ю. Історичний нарис становлення державного контролю у сільському господарстві України. Проаналізовано становлення та розвиток державного контролю у сільському господарстві України. Здійснено періодизацію розвитку державного контролю в сільському господарстві України. Окрема увага приділена позитивним і негативним сторонам державної політики у галузі сільського господарства царської Росії та радянської влади на українських землях. Проаналізовано широкомасштабні за обсягом і глибинні за суттю процеси переходу (на межі ХХ – ХХІ ст.) – від радянської системи до суспільства з ринковими відносинами та європейським орієнтиром. Підкреслено актуальність європейського досвіду для України. Кравчук М. Ю. Исторический очерк становления государственного контроля в сельском хозяйстве Украины. Проанализированы становление и развитие государственного контроля в сельском хозяйстве Украины. Осуществлена периодизация развития государственного контроля в сельском хозяйстве Украины. Отдельное внимание уделено положительным и отрицательным сторонам государственной политики в области сельско-го хозяйства царской России и советской власти на украинских землях. Проанализированы широкомасштабные по объему и глубинные по сути процессы перехода (на рубеже ХХ – ХХI вв.) – от советской системы к обществу с рыночными отношениями и европейским ориентиром. Подчеркнуто актуальность европейского опыта для Украины. Kravchuk M.Historical review of state control formation in agricultural economy of Ukraine. The article analyzes the formation and development of state control in the agricultural economy of Ukraine. Periodization of state control development in the agricultural economy of Ukraine was done. Special attention was paid to the positive and negative sides of state policy in the field of agricultural economy of Tsarist Russia and Soviet government on Ukrainian lands. The extensive in scope and deep in sense processes of transition (on the verge of XX - XXI centuries.) - from the Soviet system to the society with market relations and European orienting point were analyzed. The topicality of the European experience for Ukraine was emphasized.