Відповідальність акціонерів акціонерного товариства: аналіз законодавства і судової практики-процесуальне право - Соколовська, Юлія (Актуальні проблеми правознавства, 2019)
Окреслено сферу застосування інституту цивільно-правової відповідальності до акціонерів акціонерного товариства. Визначено, що засновники акціонерного товариства несуть солідарну відповідальність за зобов’язаннями товариства, в той час як акціонери несуть обмежену відповідальність в межах вартості викуплених ними акцій. Аргументовано необхідність запровадження на законодавчому рівні процедури «підняття корпоративної вуалі» у разі доведення акціонером своїми діями акціонерного товариства до банкрутства чи визнання його неплатоспроможним. Визначено можливість настання відповідальності для акціонера в разі порушення корпоративних прав чи невиконання корпоративних обов’язків перед акціонерами та акціонерним товариством. Окреслено підстави виникнення відповідальності акціонерів акціонерного товариства, якими може бути закон, статут або договір.