Політичні та правові ідеї Рональда Дворкіна – загально-цивілізаційний стандарт правового життя - Кравчук, Микола; Кравцова, Наталія (Актуальні проблеми правознавства, 2019)
У статті висвітлено основні правові ідеї Рональда Дворкіна. Проведено аналіз наукових праць новатора права, завдяки якому встановлено соціально-історичні, правові передумови його теорій. З’ясовано ставлення науковця до інших філософсько-правових концептів і на цій основі виокремлено його визначальні підходи до базових категорій правової матерії. У статті окреслені основні політичні і правові погляди вченого, які складають загально-цивілізаційний стандарт правового життя. Зокрема, проведено оцінку поглядів вченого щодо співвідношення права з мораллю, політикою, економікою, релігією. У статті відображено чотири етапи наукової творчості Р. Дворкіна і зазначено, що на творчість новатора вплинули, як безпосередньо, так і опосередковано, праці багатьох вчених того часу, серед яких Герберт Гарт, Джон Роулз, Ісайя Берлін.