Правовий статус внутрішньо переміщених осіб в Україні. - Цимбалістий, Тарас; Блащак, Анастасія (Актуальні проблеми правознавства, 2020)
Статтю присвячено дослідженню теоретико-правових засад правового статусу внутрішньо переміщених осіб, аналізу особливостей їх правового статусу, проблем у сфері надання певних благ внутрішньо переміщеним особам, а також формулюванню висновків та пропозицій, спрямованих на покращення становища внутрішньо переміщених осіб. Вирішення долі тих людей, які не з власного бажання залишили свої домівки і були змушені рятуватися від воєнних дій та спричиненої ними гуманітарної катастрофи в інших регіонах нашої держави, посідає сьогодні важливе місце серед численних воєнно-політичних, економічних, соціальних проблем, перед розв’язанням яких Україна постала сьогодні. Станом на сьогодні правове становище внутрішньо переміщених осіб не має достатнього рівня дослідження в сучасній правовій науці, що пов’язано з тим, що Україна лише нещодавно зіткнулася з даною проблемою.