Гласність та відкритість судового процесу у системі принципів адміністративного судочинства - Скрипченко, Вадим (Актуальні проблеми правознавства, 2020)
Досліджено сутність принципів адміністративного процесу, а також гарантії забезпечення його гласності і відкритості. Зосереджено увагу на адміністративно – правовому аспекті гласності і відкритості судового процесу, зокрема щодо питань нормативного забезпечення даного принципу, гарантій його забезпечення; виокремлено ознаки принципу гласності і відкритості. Розглянуто європейську систему цінностей та стандартів захисту прав людини. Наголошено на необхідності звернути увагу на відповідність українського законодавства європейським нормам і стандартам, що виявляється через правозастосовчу практику, розвиток сучасних методів тлумачення нормативно-правових актів, застосування принципів права ЄС в українських судах.