Правове регулювання права власності на лісові угіддя та об’єкти рослинного світу - Зигрій, Ольга; Ковальчук, Юлія; Кондрат, Тетяна (Актуальні проблеми правознавства, 2020)
У статті звернено увагу на правову базу регулювання правовідносин з приводу власності на лісові угіддя та об’єкти рослинного світу. На основі чинного законодавства та юридичної літератури проведено комплексний аналіз підстав набуття права власності на досліджувані об’єкти. Дано правову характеристику особливостям реалізації цього права. Проаналізовано співвідношення норм чинного земельного та лісового законодавства. Наведено різні погляди на це питання, розглянуто відповідні нормативні акти, обговорено різні шляхи реформування та оцінено їх перспективи. Проведено урізноманітнення сучасної структури власності на ліси, яка фактично є виключно державною. Подано особливість створення комунального сектору як оптимального варіанту. Обґрунтовано та запропоновано внесення низки змін до законодавчих актів з метою надання лісових угідь у комунальну власність.