НАКАЗНЕ ПРОВАДЖЕННЯ ЯК СПРОЩЕНА ФОРМА РОЗГЛЯДУ ЦИВІЛЬНИХ СПРАВ - Труфанова, Юлія; Голова, Віталій (Актуальні проблеми правознавства, 2020)
У даній роботі висвітлюються деякі актуальні питання пов’язані із розглядом цивільних справ у наказному провадженні. Зокрема, окреслено процедуру розгляду цивільних справ у спрощеній формі; визначено особливості наказного провадження та окреслено певні висновки. Наказне провадження являє собою самостійний, спрощений та особливий вид цивільних проваджень, де заявник доказує судові, документальними доказами, право вимоги до боржника, який не виконує зобов’язань з договору чи за законом. Цей вид проваджень має на меті якомога швидше вирішити матеріальне право стягувача. Враховуючи вище викладене, можна акцентувати увагу на тому що, наказному провадженні притаманні такі ознаки спрощеності: одноосібність вирішення справи без виклику сторін та без судового засідання для заслухання їх пояснень; відсутні позовні методи захисту (відсутня мирова угода, виклик свідків, неможливий зустрічний позов тощо); спрощена форма доказування – на письмових достовірних доказах / документах; скороченість вирішення справи, спрощена форма оскарження та набрання законної сили судного наказу; скасовується судовий наказ той самою судовою інстанцією, яка його розглядала.