ЗАГАЛЬНІ НАПРЯМИ ВЗАЄМОДІЇ ДЕРЖАВНОГО БЮРО РОЗСЛІДУВАНЬ З ОРГАНАМИ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ - Францевич, Андрій (Актуальні проблеми правознавства, 2021)
У статті досліджуються передумови створення Державного бюро розслідувань. Акцентується увага на діяльності пов’язаної із взаємодією Державного бюро розслідувань з іншими органами державної влади. Аналізуються наукові погляди на формування поняття «взаємодія». У статті встановлено, що одним із засобів адміністративно-правового регулювання відносин між суб’єктами адміністративного права є взаємодія, узгодження, координація, угода, адміністративний договір. Беручи до увагу коло повноважень ДБР та завдання, покладені на бюро, спираючись на норми законодавства, виділено основні напрями взаємодії з іншими державними органами: 1) організація досудового розслідування кримінальних правопорушень, вирішення відповідно до закону інших питань під час кримінального провадження; 2) претензійно-позовний напрям; 3) обмін оперативною інформацією; 4) співпраця у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, та посилення контролю за використанням коштів Державного бюджету України; 5) взаємодія з виявлення фактів катування та жорстокого поводження з людьми; 6) для організації превентивних заходів у боротьбі з кримінальними правопорушеннями, віднесених до підслідності Державного бюро розслідувань7) обмін інформацією. Проаналізовано реалізацію кожного із зазначених напрямів взаємодії, акцентовано увагу на нормативно-правових актах в яких вона визначена та закріплена. Підкреслено необхідність врахування шляхів сприяння підвищенню рівню взаємодії, а саме: необхідне на законодавчому рівні закріплення поняття форм і меж взаємодії між зазначеними суб’єктами досудового розслідування; у зв’язку з відсутністю єдиного нормативно-правового акту з регламентації взаємодії, необхідно ввести єдину інструкцію з організації та здійснення взаємодії правоохоронних органів, діяльність яких пов’язана зі здійсненням досудового розслідування та ін.