ПЕРСПЕКТИВИ ВИЗНАННЯ НОВИХ СУБ’ЄКТІВ ЦИВІЛЬНИХ ПРАВ (ПРАВОВІДНОСИН) - Марценко, Наталія; Кучарська, Христина (Актуальні проблеми правознавства, 2021)
У статті проаналізовано поняття, сутність та елементи «правосуб’єктності» у цивільному праві України та деяких зарубіжних країн. Досліджено особливості визначення місця штучного інтелекту та роботів у праві різних країн. Розглянуто питання можливості визнання штучного інтелекту та робота об’єктом цивільних прав (правовідносин). Відстоюється позиція щодо недоцільності розуміння штучного інтелекту та робота як суб’єкта цивільних прав, натомість, запропоновано розуміти штучний інтелект як об’єкт. Окрім того, обґрунтовується недоцільність визнання правосуб’єктності окремих тварин. Наголошується на необхідності посилення правових гарантій безпечного життя людини з огляду на можливий негативний вплив сучасних технологій.