ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ПОЛІТИКИ КІБЕРБЕЗПЕКИ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ: ПРАВОВІ АСПЕКТИ - Грубінко, Андрій (Актуальні проблеми правознавства, 2021)
Розглянуто сучасні правові та організаційні засади кібербезпеки Європейського Союзу (ЄС) проблеми й перспективи розвитку відповідного механізму ЄС в умовах сучасних кіберзагроз. Проаналізовано еволюцію і якісну динаміку кіберполітики ЄС – від прийняття перших правових актів на початку 2000-х років до оприлюднення проєкту другої Стратегії безпеки ЄС в грудні 2020 р. За результатами дослідження виявлено, що ЄС має можливості досягти стратегічної автономії у сфері кіберполітики. Однак для цього йому необхідна більш узгоджена політика координації дій, подальше збільшення фінансування та розбудова інституційної спроможності ЄС, вирівнювання можливостей держав-членів.