ЕВОЛЮЦІЯ НОРМАТИВНО-ПРАВОВОГО АКТУ В СИСТЕМІ ДЖЕРЕЛ ПРАВА УКРАЇНИ ІХ – ХІХ СТ.СТ. - Панфьорова, Марина (Актуальні проблеми правознавства, 2021)
З урахуванням напрацювань сучасної вітчизняної історіографії висвітлено еволюцію нормативно-правового акту в системі джерел права України від появи до затвердження як основного джерела. Здійснено історико-правовий аналіз джерел права та їх співвідношення на різних етапах розвитку. Особливу увагу приділено матеріалам кодифікацій та відповідності історичних аналогів сучасній класифікації джерел права. Зроблено висновок, що нормативно-правовий акт поступово стає основним джерелом права на території України з XVI ст. Його основними особливостями були: вплив звичаєвого права, вплив різних правових традицій і правових систем державних утворень, до складу яких входили українські землі в окремі періоди, заплутаність, громіздкість та подекуди розходження з практикою.