РОЗПОРЯДЖЕННЯ КОРПОРАТИВНИМИ ПРАВАМИ ПОДРУЖЖЯ - Позняк, Василь (Актуальні проблеми правознавства, 2021)
Стаття присвячена аналізу способів розпорядження корпоративними правами подружжя. Доведено, що при відчуженні корпоративних прав та при виході з юридичної особи корпоративного типу одним із подружжя – учасником юридичної особи корпоративного типу згода на припинення корпоративних відносин між учасником і юридичною особою іншого з подружжя не потрібна. Така згода презюмується в силу закону. Визначено, якщо один із подружжя зареєстрований як акціонер акціонерного товариства, а інший з подружжя – ні, то відчуження корпоративних прав (акцій), в тому числі викуп акцій товариством, може відбуватися без згоди іншого з подружжя; якщо обоє із подружжя зареєстровані як співвласники акцій товариства, то їхня згода на відчуження корпоративних прав (акцій), в тому числі викуп акцій товариством, має бути обов’язковою.