ПРАВА ЛЮДИНИ: ЗМІНА КЛІМАТУ ТА ПРИМУСОВЕ ПЕРЕМІЩЕННЯ - Дракохруст, Тетяна (Актуальні проблеми правознавства, 2022)
У статті розглянуто примусове переміщення як один із найбільш руйнівних наслідків змін клімату, для людей і що свідчить про глибоку нерівність у нашому світі. Зазначається, що зміна клімату є визначальною кризою нашого часу, і її наслідки непропорційно впливають на людей, які перебувають у вразливих ситуаціях, наприклад ті, хто втік від війни та переслідування. Охарактеризовано перешкоди, що впливають на примусове повернення людей. Розглянуто та проаналізовано специфіку правового захисту кліматично переміщених осіб та запропоновані ознаки, за якими дані особи можуть такими вважатися.