ДЕРЖАВНИЙ ФІНАНСОВИЙ АУДИТ ЯК РІЗНОВИД ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ - Глух, Марина; Ковалко, Наталія (Актуальні проблеми правознавства, 2022)
Проаналізовано вітчизняні дослідження представників науки фінансового права щодо визначення основних підходів до розуміння фінансово-правової категорії «державний фінансовий контроль». Обґрунтовано необхідність у виробленні єдиної концепції системи державного фінансового контролю України відповідно до міжнародних стандартів. Досліджено основні позиції щодо співвідношення понять «державний фінансовий контроль» та «державний фінансовий аудит». Результатом дослідження є сформульоване визначення «державного фінансового аудиту» як основного виду державного фінансового контролю, що направлена на перевірку ефективності використання бюджетних коштів чи інших активів держави бюджетними установами, державними підприємствами та суб’єктами господарювання, попередження фінансових правопорушень, перевірку точності ведення бухгалтерського обліку і правильності фінансової звітності, функціонування системи внутрішнього контролю.