КОНЦЕПЦІЯ ЛІБЕРАЛІЗМУ ДЖОНА ЛОККА - Подковенко, Тетяна (Актуальні проблеми правознавства, 2022)
У статті розглядаються політико-правові аспекти вчення відомого англійського мислителя Джона Локка, що обґрунтовують становлення держави і права. При цьому аналізується концепція розподілу влади і пов’язана з нею система стримувань та противаг. Теорія суспільного договору дає змогу поглянути на природу влади, а також на ті чинники, що обмежують державну владу. У своїх соціально-політичних поглядах Локк виходив з основних положень концепції природного права. Обґрунтовано, що гуманістичний зміст політико-правового вчення Дж. Локка найбільш повно виражений у концепції прав людини. Висвітлюються ліберальні ідеї Дж. Локка щодо розуміння людської свободи та її співвідношення зі свободою інших у політично організованому суспільстві.