ІНВЕСТИЦІЙНА ПІДТРИМКА ДЕРЖАВНОЇ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ: АНАЛІЗ АКТУАЛЬНИХ ЗАКОНОДАВЧИХ НОВАЦІЙ - Шевчук, Оксана; Ментух, Наталія (Актуальні проблеми правознавства, 2022)
У статті висвітлюється проблематика забезпечення інвестиційної складової забезпечення інформаційної безпеки держави в умовах воєнного стану. Теоретичний та практичний інтерес до дослідження проблем правового забезпечення військової безпеки насамперед пов’язаний із соціальними, економічними та геополітичними метаморфозами, що відбуваються у світі останніми роками. У сучасних реаліях України стикається з низкою питань, вирішення яких безпосередньо пов’язане з виявленням та аналізом джерел реальних та потенційних загроз національним інтересам. Значна кількість глобальних загроз вимагає створення спеціальних адміністративно-правових механізмів регулювання суспільних відносин, що виникають за надзвичайних ситуацій військового, соціального, техногенного та природного характеру. Метою цієї статті є дослідження окремих форм реалізації інвестиційної підтримки державної інформаційної безпеки України в умовах воєнного стану. Автори приходять до висновку, що бізнес продовжив сплату податків до державного бюджету і навіть сплачує їх заздалегідь. У лютому 2022 року до загального фонду державного бюджету надійшло 104,6 млрд грн (перевиконання місячного розпису на 29,3%, або 23,7 млрд грн). За планованого дефіциту у сумі 66,2 млрд грн у перші два місяці 2022 року профіцит загального фонду становив 13,1 млрд грн, а державного бюджету України загалом - 24 млрд грн.; НБУ оперативно переказав частину прибутку на розподіл у сумі майже 19 млрд грн до держбюджету України для фінансового забезпечення функціонування держави в умовах воєнного стану; Міжнародні організації та країни-партнери зобовязалися виділити великі обсяги фінансування на зміцнення обороноздатності, підтримку економіки України та гуманітарні питання. За оцінками НБУ, сумарно міжнародна фінансова, технічна та гуманітарна підтримка становить понад 15 млрд, із них понад 5 млрд. – одразу до бюджету; Додатковим джерелом фінансування потреб української армії є кошти, зібрані організаціями та громадянами України та інших країн, на рахунках НБУ. Зокрема, на 2 березня 2022 року на спецрахунок для підтримки ЗСУ перераховано вже понад 6 млрд. грн. в еквіваленті. Із них понад 1,6 млрд грн регулятор уже спрямував на потреби військових. Крім того, 1 березня Міністерством фінансів України було розміщено «військові» ОВДП, що дозволило залучити до державного бюджету 8,1 млрд грн.