Зарубіжний досвід протидії організованій злочинності у сфері фінансів та можливості його застосування в Україні - Андросович, Любов (Актуальні проблеми правознавства, 2022)
В умовах побудови правової держави, реформування політичної та економічної системи в Україні актуальності набуває протидія організованій злочинності, яка завдає шкоди державі, дестабілізує фінансову сферу, негативно впливає на сучасний стан економіки, ускладнює криміногенну ситуацію. Організована злочинність давно вийшла за межі національних інтересів. Сьогодні вона перетворилась на всесвітню проблему. Злочинні угрупування все частіше виходять за кордони однієї держави, створюючи аналоги транснаціональних компаній, що займаються злочинним бізнесом. Прослідковується тенденція включення української злочинності в транснаціональні кримінальні структури, що зосереджують свою діяльність у фінансові сфері. Однією із причин цього є відсутність механізмів, що об’єднують зусилля гілок влади, правоохоронних органів, а також недостатній рівень співпраці із аналогічними структурними підрозділами зарубіжних країн у протидії з проявам організованої злочинності, зокрема у сфері фінансів. Останнім часом в Україні запроваджується багатовекторний підхід у питанні протидії злочинності, що полягає в здійсненні державного впливу на окремі її види. Але досі залишається проблема, що сьогодні немає виваженого прогнозованого підходу на державному рівні щодо формування стратегій в безпековому секторі, що впливає на ефективність запобігання правопорушенням. Саме тому актуальним є вивчення сучасного прогресивного зарубіжного досвіду протидії організованій злочинності. Метою статті є дослідження зарубіжного досвіду у питанні запобігання та протидії організованій злочинності у фінансовій сфері, з’ясування можливостей його застосування в Україні в сучасних умовах.