Безпосередня демократія в умовах воєнного стану: шляхи реалізації права народу на владу - Михайлов, Михайло (Актуальні проблеми правознавства, 2022)
Стаття присвячена аналізу проблеми реалізації народовладдя в умовах воєнного стану. Встановлено, що безпосередня демократія є важливим елементом втілення у життя принципу народного суверенітету. Даний принцип не підлягає обмеженню. Захист народного суверенітету є важливою складовою оборонної функції держави. Обґрунтовано необхідність поміркованого підходу до обмеження права громадян на безпосереднє здійснення влади. Здійснено пошук можливих форм та проявів безпосередньої демократії, які б могли забезпечити втілення у життя дійсної волі громадян незалежно від запровадження режиму воєнного стану. Запропоновано розпочати комплексну роботу по вивченню можливості створення блокчейн-платформ прямої електронної демократії.