Кримінологічна характеристика і попередження злочинності неповнолітніх - Рогатинська, Ніна; Войтюк, Надія (Актуальні проблеми правознавства, 2023)
У статті проаналізовано кримінологічну характеристику неповнолітніх, особливості попередження злочинності неповнолітніх в Україні. Визначено сучасні тенденції злочинності неповнолітніх в Україні. Акцентується увага на особливостях, що визначають специфіку злочинів, які вчиняють неповнолітні особи. Разом з тим дослідження цієї теми також зумовлено тим, що в останні роки кількість злочинів, вчинених неповнолітніми, поступово зростає, а також дії молодих правопорушників відзначаються зростаючою жорстокістю та цинізмом. З’ясовано психологічні особливості й соціальні чинники такої злочинності. Злочинність неповнолітніх є однією з найактуальніших проблем, оскільки дана категорія осіб належить до найбільш кримінально вразливих соціальних груп , а також виступає в якості одного з найсуттєвіших показників криміногенної ситуації в країні. Вітчизняна правова теорія потребує ґрунтовного дослідження проблем злочинності неповнолітніх, які в майбутньому забезпечуватимуть ефективний соціально-економічний розвиток нашої держави. Злочинність неповнолітніх є важливою та актуальною темою для багатьох країн світу, в тому числі й для України. А все тому, що молоді люди - це майбутнє держави, які згодом змінюватимуть і вдосконалюватимуть суспільне життя, а також розбудовуватимуть Україну. Але проблеми, пов’язані з недостатнім механізмом попередження злочинності є досить серйозними і складними , та такими, що потребують негайного вирішення. В Україні, зокрема, існує багато проблем, пов’язаних з попередженням злочинності неповнолітніх, а саме : недостатня реалізація профілактичних заходів на різних рівнях, починаючи від розробки спеціальних правових норм і закінчуючи індивідуальною роботою з підлітками, які потребують уваги. У даній статті будуть розглянуті найбільш актуальні проблеми, пов’язані з злочинністю неповнолітніх в Україні, а також методи її попередження. Також будуть проаналізовані причини та умови, що спонукають неповнолітніх до вчинення протиправних діянь, підкреслена необхідність прийняття комплексних заходів із протидії злочинності неповнолітніх, використовуючи їх кримінологічну характеристику