ОПОДАТКУВАННЯ ДОХОДУ АДВОКАТА В УКРАЇНІ ТА РЕСПУБЛІЦІ ПОЛЬЩА: ПОРІВНЯЛЬНО-ПРАВОВА ХАРАКТЕРИСТИКА - Борщевський, Олег (Актуальні проблеми правознавства, 2023)
Правове регулювання оподаткування доходу самозайнятих осіб в Україні проходить свій новий етап обговорення та встановлення. У цій тривалій дискусії виникають нові аргументи враховуючи виниклу пандемію та розпочату війну проти України. Для підтримки суб’єктів господарювання український законодавець вдався до зменшення ставки податку для деяких категорій підприємців, котрі перебувають на спрощеній системі оподаткування. Для самозайнятих осіб, котрі сплачують податок з чистого прибутку за мінусом витрат, включено до витрат грошові кошти, що добровільно перераховуються Збройним Силам України, іншим військовим формуванням, військовим частинам, підрозділам. Це підходи, які спряють підвищенню обороноздатності та створюють умови для підтримки підприємництва у період воєнного стану. Разом з тим, залишається відкритим питання щодо створення сприятливих умов оподаткування для самозайнятих осіб, котрі своєю працею формують дохідну частину бюджету. До групи самозайнятих осіб належать адвокати, котрі перебувають на загальній системі оподаткування і не можуть перейти на спрощену, оскільки діючим законодавством такого права не передбачено. Адвокатура також діє в Республіці Польща, де адвокати так само як і в Україні, надають правову допомогу та забезпечують захист прав та представництво інтересів в суді. Але сьогодні адвокат в Польщі має право обирати систему оподаткування. Правове регулювання оподаткування доходу адвоката та забезпечення права на вибір системи оподаткування має вплив на забезпечення гарантії незалежності адвокатури, її самоврядний розвиток. Тому, метою даної статті є проведення порівняльно-правової характеристики між підходами та правовим врегулювання оподаткування доходу адвоката в Україні та Республіці Польща, розкриття їх особливостей та здійснення аналізу законопроектів в Україні у даній сфері.