ГЕНЕЗА ОБОВ’ЯЗКУ ЗАХИСТУ БАТЬКІВЩИНИ У ПЕРІОД ВІДРОДЖЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ (1917–1921 РР.) - Ухач, Василь (Актуальні проблеми правознавства, 2023)
Проведено аналіз історичних передумов виникнення військової служби та її правової (конституційної) регламентації на теренах України в контексті захисту Батьківщини. Доведено, що становлення держав сприяло формуванню початків організації військових структур, на які покладалися не тільки оборонні функції, а й вирішення внутрішньополітичних питань. Зростання уваги до питань військового обов’язку, розбудови та забезпечення армії зумовило потребу правової регламентації системи військового законодавства. Військове будівництво у період національно-визвольної боротьби 1917–1921 рр. належало до пріоритетних питань політики українських урядів, проте не завжди належним чином реалізовувалося на практиці.