ПРОЦЕСУАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ ЩОДО НЕПОВНОЛІТНІХ - Декайло, Петро; Бабій, Володимир (Актуальні проблеми правознавства, 2023)
Проведено детальний аналіз положень закріплених в КПК України стосовно кримінального провадження щодо неповнолітніх осіб. Визначено ряд процесуальних помилок при здійсненні такого провадження та запропоновано різноманітні шляхи для уникнення від їх подальшого вчинення суб’єктами кримінального провадження на практиці. Зокрема детально досліджено питання їх порушення саме стороною обвинувачення: прокурором, слідчим та оперативно-уповноваженими працівниками. Досліджено думки різноманітних вчених, як українських, так і зарубіжних стосовно найбільш проблемних та власне дискусивних питань щодо процесуальних нюансів та специфічних особливостей проведення кримінального провадження щодо неповнолітньої особи. На основі цього, в даній статті було висвітлено ряд позицій щодо покращення чинного кримінально-процесуального законодавства з єдиною метою, у всіх випадках: підвищення рівня захисту та забезпечення прав, свобод, а також законних інтересів людини, насамперед, дитини, які власне, передбачені як Конституцією України, так і Кримінально процесуальним кодексом України від 2012-го року. Виокремлення із загального кримінального провадження в окреме – провадження для розслідування виключної категорії справ, де власне фігурують діти, є надзвичайно прогресивним кроком для українського законодавства. Оскільки законодавець, таким чином бажає створити найкращі умови для визначення, як усіх необхідних для справедливого вирішення ситуації, обставин самого кримінального правопорушення, так і уникнути негативного впливу на психічне здоров’я неповнолітнього. Досягнення цього балансу є надзвичайно важливим кроком на шляху становлення України, як дійсно демократичної, соціальної та правової держави. Країни, яка прагне до світлого європейського майбутнього, засвоївши при цьому досвід гіркого радянського.