ОСОБЛИВОСТІ НАДАННЯ БЕЗОПЛАТНОЇ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ ДЛЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Дуліба, Євгенія (Актуальні проблеми правознавства, 2023)
З введенням воєнного стану, оголошенням проведення загальної мобілізації на території України, збільшенням чисельності військовослужбовців, виникло чимало правовий питань по мобілізації, військовому обліку, проходженні військово-лікарської комісії, проходженні служби, отриманні відпусток, звільненні, що і призвело до звернень військовослужбовців до центрів надання безоплатної правової допомоги та необхідності забезпечення доступу до якісної та кваліфікованої правової допомоги для військовослужбовців. У статті розглядаються особливості надання безоплатної правової допомоги для військовослужбовців в умовах воєнного стану. Зазначено, що всі військовослужбовці та члени їх сімей мають право отримати безоплатну первинну правову допомогу. Безоплатну вторинну правову допомогу можуть отримати військовослужбовці, які є ветеранами війни, а також члени їх сімей, зокрема: учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники війни. Виділено правові послуги, які можуть отримати військовослужбовці, а також основні питання, з якими військовослужбовці звертаються до суб’єктів надання безоплатної правової допомоги: питання контрактної служби, мобілізації; медичні питання, питання матеріально-соціального забезпечення; питання виплат, пільг та компенсацій; питання стосовно статусу учасника бойових дій; питання забезпечення земельними ділянками; житлові питання, трудові питання, пенсійні питання. Зроблено висновок, що сьогодні одним з основних обов’язків держави є забезпечення реалізації права на отримання правової допомоги військовослужбовцями. Пріоритетним завданням для України і надалі залишається не лише формування дієвої політики у цій сфері, але й її впровадження.