ВІДВІД СУДДІ У ЦИВІЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ: ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ - Бачинська, Наталія; Шумський Cергій (Актуальні проблеми правознавства, 2023)
Проаналізовано проблемні аспекти інституту відводу судді у цивільному процесуальному праві. Надано правову оцінку положень у чинних нормативних актах, розглянуті практичні приклади, що вказують на недоліки законодавчого регулювання відводу судді та запропоновані шляхи його удосконалення. Суддівська діяльність є невід’ємною складовою справедливого та ефективного цивільного правосуддя. У цивільному процесі судді виконують ключову роль у забезпеченні дотримання прав та інтересів сторін, розглядають спірні питання, вирішують юридичні суперечки та приймають рішення, що мають суттєвий вплив на життя громадян та підприємств. Правова важливість суддівської ролі у цивільному процесі не може бути недооцінена. Від них вимагається не тільки професійна компетентність та знання законодавства, але й нейтралітет, безперебійність та справедливість у вирішенні справ. Вони повинні розуміти складність ситуацій, проводити об’єктивний аналіз доказів, застосовувати відповідні правові норми та забезпечувати стабільність управління правосуддям. У змісті роботи розглянуто інститут відводу судді у цивільному процесі. Відвід судді є важливим інструментом для забезпечення прозорості та довіри до судової системи, а також для впровадження принципу публічності в роботу суду. Наведена інформація підтверджує недосконалість цього правового інституту, оскільки як положення законодавства, так і практика вказує на вагому присутність суб’єктивних факторів при проведенні процесуальних дій щодо відводу судді. Оскільки такі дії ґрунтуються на внутрішньому переконанні, вони можуть істотно вплинути на справедливість кінцевого рішення. Проведено аналіз чинного вітчизняного законодавства. Розглянута позиція ЄСПЛ щодо цього інституту, де надається оцінка суб’єктивним критеріям, які визначають особисту упередженість судді в конкретній справі. Запропоновані шляхи удосконалення цього інституту, зокрема шляхом порівняння із іноземним законодавством й наведення власних способів покращення проблемних аспектів. Дослідження ролі відвідування судді у цивільному процесі може внести вагомий внесок у розуміння судової практики та принципів правосуддя. Результати цієї роботи можуть бути корисними для практикуючих юристів, суддів, академічних дослідників та всіх зацікавлених осіб, які цікавляться проблематикою цивільного процесу та розвитком судової системи. Аналіз ролі відводу судді в цивільному процесі надасть можливість краще розуміти значення суддівської діяльності та впливу, який вона має на громадян і суспільство в цілому.