ОСОБЛИВОСТІ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТА УДОСКОНАЛЕННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ ЗАХИСТУ МАЛОЗАБЕЗПЕЧЕНИХ СІМЕЙ В УКРАЇНІ - Фаріон-Мельник, Антоніна; Мельник, Юрій (Актуальні проблеми правознавства, 2023)
У статті розглянуто особливості визначення правового статусу малозабезпеченої сім’ї, яка проживає на території України, відповідно до діючого законодавства, а також охарактеризовано причини того, що з кожним днем збільшується кількість таких сімей – зростання цін на товари першої необхідності, зменшення кількості робочих місць через банкрутства, реорганізації, або перепрофілювання суб’єктів господарювання, скорочення виробництва, погіршення економічного становища в цілому; цьому також сприяє значний розрив між рівнем життя встановлених груп населення. З’ясовано сутність та роль державної соціальної допомоги у забезпеченні стабільного функціонування та розвитку сімей, а також її форми та способи надання. Незахищеність малозабезпечених сімей в Україні викликає необхідність перегляду системи надання їм соціальної допомоги та ґрунтовного дослідження її теоретико-правових засад. Автором встановлено у яких випадках сім’я може звернутися до управління праці та соціального захисту населення для подачі необхідних документів та отримання соціальної допомоги, призначеної державою малозабезпеченим сім’ям. А також, проаналізовано розміри прожиткового мінімуму, як основного критерію для встановлення необхідності надання допомоги сім’ям, які здійснили подачу пакету документів. Виокремлено причини та критерії, за яких державна соціальна допомога не призначається. За результатами дослідження внесено ряд пропозицій з удосконалення правового регулювання проблем пов’язаних з покрашенням соціального стану малозабезпечених сімей та щодо вирішення суперечностей у політиці соціального захисту населення. Запропоновано систематизувати та уніфікувати нормативно-правовий документ для врегулювання питань щодо всіх видів допомоги малозабезпеченим сім’ям, порядку їхнього призначення та виплат. Внесено пропозиції щодо удосконалення системи оцінки соціального статусу сімей з метою встановлення їхнього права на отримання соціальної допомоги, а також щодо спрощення механізму її отримання. На основі проведеного дослідження, подано ряд рекомендацій щодо розробки програм соціального розвитку та підтримки малозабезпечених сімей в Україні.