ДОГОВІР УПРАВЛІННЯ МАЙНОМ ТА ДОГОВІР ДОВІРЧОГО УПРАВЛІННЯ МАЙНОМ: СПІВВІДНОШЕННЯ ПОНЯТЬ ТА ПРАВОВА ПРИРОДА - Фрончко, Володимир; Хоцька , Ангеліна (Актуальні проблеми правознавства, 2024)
Досліджено співвідношення договірних конструкцій управління майном та довірчого управління. З’ясовано, що відносини управління майном та довірчого управління є динамічними, постійно трансформуються. Це зумовлює необхідність зміни та нових підходів до правового регулювання відповідної сфери договірних відносин. У статті проаналізовано сутність категорії «управління майном» і з’ясовано, що нормативні положення ЦК України та господарського законодавства вкладають різний зміст в це поняття. З’ясовано, що здійснення характеристики понять управління майном та довірчого управління, окреслення їх договірного співвідношення, є вкрай важливим для забезпечення принципу правової визначеності. Встановлено, що перспективним напрямком для вдосконалення цивільного законодавства є заміна терміну «договір управління майном» на «договір довірчого управління майном». Запропоновано заміну термінології щодо договорів управління майном та довірчого управління. Зміна назви договору управління майном на договір довірчого управління майном неминуче модернізує такий інститут як «право довірчої власності». Співвідношення договору довірчого управління майном та інституту довірчої власності має стати ще одним перспективним напрямком для наукових досліджень.