ОСОБЛИВОСТІ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ СУСПІЛЬНИХ ВІДНОСИН ПІД ЧАС ВІЙНИ В УКРАЇНІ - Дем’янчук, Юрій; Новак, Ярослав; Сидоренко, Віталій; Добренька, Наталія (Актуальні проблеми правознавства, 2024)
Тема дослідження «Особливості правового регулювання суспільних відносин в Україні під час війни» є актуальною та важливою в контексті сучасних глобальних конфліктів та внутрішнього політичного напруження в Україні. У зв’язку зі збільшенням воєнних дій та збройних конфліктів в країні, виникає необхідність дослідження особливостей правового регулювання цих процесів та їх впливу на суспільні відносини. У даній роботі проведено аналіз правових норм та механізмів, які регулюють суспільні відносини в Україні під час війни. Особлива увага буде приділена воєнному стану та воєнному часу, законодавству щодо воєнних дій, захисту прав та свобод громадян, а також гуманітарним проблемам, що виникають внаслідок конфлікту. У даній роботі проведено аналіз правових норм та механізмів, які регулюють суспільні відносини в Україні під час війни. Особлива увага буде приділена воєнному стану та воєнному часу, законодавству щодо воєнних дій, захисту прав та свобод громадян, а також гуманітарним проблемам, що виникають внаслідок конфлікту. Дослідження засвідчить важливість правового регулювання суспільних відносин в умовах війни для забезпечення прав та інтересів громадян, збереження стабільності та безпеки в країні та підтримки гуманітарних цілей. Результати дослідження будуть корисними для правозахисних організацій, державних установ, науковців та громадськості, які цікавляться сучасними проблемами права в умовах воєнного конфлікту. У період воєнного стану чи воєнного часу деякі права громадян можуть бути обмежені в інтересах національної безпеки та загального добробуту Важливим аспектом правового регулювання є забезпечення захисту прав та свобод громадян, особливо в умовах військового конфлікту. Це може включати забезпечення доступу до правосуддя, захист від неправомірних застосувань сили та інші заходи.