ПОНЯТТЯ ТА СУТНІСТЬ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ У СФЕРІ ОСВІТИ - Максименко, Наталія; Новіцька, Ірина (Актуальні проблеми правознавства, 2024)
На основі аналізу поглядів науковців сутності державна політика, визначено власне бачення цього поняття. Доведено, що вчені використовують різні синонімічні формулювання для позначення поняття «державна політика у сфері освіти», серед яких: «державна освітня політика», «національна освітня політика», «державна політика в галузі освіти». Шляхом вивчення наукових позицій та підходів до визначення сутності поняття «державна політика у сфері освіти» здійснено його ґрунтовний аналіз та сформовано авторське бачення досліджуваного явища. Акцентовано увагу на необхідності перезавантаження державної політики у сфері освіти в умовах воєнного стану та необхідності імплементації європейських принципів, підходів і практик в освітній та науковий простір.