ОСОБЛИВОСТІ НАКАЗНОГО ПРОВАДЖЕННЯ В ЗАКОНОДАВСТВІ УКРАЇНИ ТА ЗАРУБІЖНИХ КРАЇН: ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА - Сампара, Надія; Бабій, Володимир; Гнатенко, Микита (Актуальні проблеми правознавства, 2024)
У статті розглядаються особливості та ефективність наказного провадження у цивільному судочинстві, враховуючи його роль у спрощенні та ефективному вирішенні спорів. Проводиться порівняльний аналіз з досвідом інших країн, зокрема Європейського Союзу, щоб виявити можливість застосування кращих практик для поліпшення наказного провадження в Україні. Автори звертають увагу на динаміку розвитку законодавства щодо наказного провадження в контексті євроінтеграції. Порівняльний аналіз доказової та бездоказової моделей правового регулювання наказного провадження, які існують в європейських законодавствах дозволив виявити позитивні та негативні аспекти кожної з них. Вказано, що обидва підходи мають свої унікальні особливості, відображаючи відмінності в законодавстві та судочинстві кожної країни. Наголошується на важливості збереження балансу між різними моделями та необхідності враховувати специфіку українського суспільства і правової системи. Узявши за основу законодавство Німеччини та Франції як еталони двох різних моделей правового регулювання даного інституту, визначено спільні та відмінні ознаки наказного провадження у порівнянні з національними законодавством. Звернено увагу, що аналіз практичного застосування законодавства щодо наказного провадження в Україні, Німеччині та Франції може виявити та усунути проблеми, які виникають у процесі його реалізації. Зроблено висновок, що модель наказного провадження в Україні демонструє схожість з німецькою системою, особливо у використанні електронних засобів та застосуванні спеціальних процедур для прискорення процесу. Наголошено, що подальше вдосконалення законодавства про наказне провадження в Україні, враховуючи досвід Європейського Союзу та інших країн, може сприяти покращенню доступу до правосуддя та забезпечить більший захист прав громадян.