ДОПОВІДНА ЗАПИСКА ЯК ВИД ПРОКУРОРСЬКОГО РЕАГУВАННЯ В РОЗРІЗІ ФУНКЦІЙ ОРГАНІВ ПРОКУРАТУРИ - Кучерявий, Петро (Актуальні проблеми правознавства, 2024)
Дана стаття присвячена розгляду та аналізу функцій органів прокуратури, а також дослідженню такого документу як доповідна записка, що складається за результатами розгляду окремих питань прокуратурою під час реалізації покладених на неї функцій. Проаналізовано особливості діяльності прокуратури, яка поряд із здійсненням правоохоронних функцій реалізує також і функцію контролю за іншими органами охорони правопорядку, зокрема через здійснення процесуального керівництва у кримінальному провадженні. Досліджено питання співвідношення Конституції України та закону України «Про прокуратуру» в частині визначення функцій останньої. Зокрема, встановлено відмінність такого визначення, адже згідно Основного закону, прокуратура виконує завдання щодо здійснення публічного обвинувачення в суді, а профільний закон визначає, що вона підтримує державне обвинувачення в суді. Наступна функція прокуратура, що визначена законом є представництво інтересів держави чи громадянина в суді у тих випадках, які визначені законом України «Про прокуратуру», а також главою 12 розділу III ЦПК України (щодо так званої цивільної конфіскації) має деякі відмінності із її звучанням в Конституції України. Зроблено висновок, що незважаючи на досить детальне роз’яснення цієї функції у профільному законі, а також на відмінність інтересів громадянина і держави за своєю суттю, залишається не до кінця зрозумілим така розбіжність між законом та Конституцією України у визначенні цієї функції. Функції контролю за тим, щоб органи, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове розслідування дотримувалися законодавства України, а також нагляд за виконанням судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, Конституцією фактично об’єднані в єдину функцію. В органах прокуратури України можуть видаватися доручення, накази та інші організаційно-розпорядчі документи, які створюють правовий механізм для реалізації спільних рішень задля досягнення ефективного відомчого контролю.