ПОНЯТТЯ МІСЦЬ НЕСВОБОДИ ЗА ЗАКОНОДАВСТВОМ УКРАЇНИ - Сухораб, Руслан (Актуальні проблеми правознавства, 2024)
Дана стаття присвячена дослідженню питання змісту поняття «місця несвободи». Досліджено правову основу понять місця несвободи та місця позбавлення волі. Встановлено, що факультативний протокол до Конвенції ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання, який був прийнятий Організацією Об’єднаних Націй ще 18 грудня 2002 року, а ратифікований Україною 21 липня 2006 року, окремі поняття, що ним впроваджувалися до сих пір є невідомими та суперечливими для українського суспільства. Згаданим протоколом передбачалося створення з метою виконання функцій, зазначених у ньому Підкомітет з недопущення катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання Комітету проти катувань. Реалізувати свої повноваження комітет повинен був у так званих місцях несвободи. І тут виникає питання, що таке місця несвободи? Адже законодавство України не містить його визначення. Однозначну відповідь знайти важко, оскільки Факультативний протокол не надає вичерпного переліку таких місць. Тому виникає питання: «За якими ознаками можна визначити, що установа підлягає незалежному моніторингу?». Іншими словами, який критерій дозволить відокремити осіб, які дійсно перебувають у стані несвободи, від тих, хто має повну свободу дій? Більше того, українському законодавцю та й суспільству більш знайоме поняття місце позбавлення волі, а ніж місце несвободи, що позначає всі місця, де особа перебуває під контролем держави. Дійдено до висновку, що законодавцю задля усунення неоднозначного розуміння та застосування на практиці законодавства України, слід на рівні законодавства передбачити поняття місця позбавлення волі та його ознаки за якими можливим було б встановлення установ, що належать до таких місць або ж чітко перечислити всі установи, що є місцями позбавлення волі, що, на нашу думку, є дещо неправильним, оскільки не призведе до системного розуміння цього поняття. Що стосується місць несвободи, то їх поняття суттєво відрізняється від поняття місць позбавлення волі та для його розуміння необхідно звернутися до першопочаткового джерела його впровадження у правове поле України.