СПОСОБИ НАБУТТЯ НЕРУХОМОГО МАЙНА У ВЛАСНІСТЬ ЧЕРЕЗ ІНСТИТУТИ СПІЛЬНОГО ІНВЕСТУВАННЯ - Сніжко, Андрій; Суха, Юлія (Актуальні проблеми правознавства, 2024)
У статті описано основні законодавчі зміни у зв’язку із прийняттям Закону України «Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому». Автори акцентують увагу на тому, що з набранням чинності 10 жовтня 2022 року вищезгаданого закону введено заборону на продаж майнових прав на нерухоме майно та визначено три виключні способи залучення інвестицій замовниками будівництва чи девелоперами від фізичних та юридичних осіб. При цьому, законодавець вніс зміни до Закону України «Про інвестиційну діяльність» та виключає ч.3 ст.4, в якій передбачалось, що в житлове будівництво можливо інвестувати та фінансувати, посеред іншого, через інститути спільного інвестування. Поряд з цим ринок продажу майна через інститути спільного інвестування не зупинився, натомість забудовники адаптували механізми продажу під вимоги чинного законодавства, які й розглянуті у статті.