НАЦІОНАЛЬНА БЕЗПЕКА ЯК ІНСТРУМЕНТ ЗБЕРЕЖЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВНОСТІ - Волощук, Вадим; Заєць, Катерина; Муравська, Юлія (Актуальні проблеми правознавства, 2024)
Наукова стаття присвячена дослідженню питання історичних аспектів і розуміння становлення та реалізації національної безпеки як інструмента збереження української державності. Актуальність даного дослідження зумовлена величезною базою наукових та нормативно-правових напрацювань, які характеризуються безсистемністю та суперечливістю, що негативно позначається на досягненні цілей національної безпеки. Метою даної статті є дослідження проблематики визначення «національної безпеки України», її вплив на формування політики та на сукупність напрямків діяльності держави. Основними результатами дослідження є аналіз процесу докорінної зміни тлумачення національної безпеки України у нормативно-правових актах, пропонування власного визначення даної дефініції з врахуванням пріоритетності захищеності людини. Обґрунтовано ризики, які виникають при зміщенні акцентів захищеності на державу, що насправді робить національну безпеку менш ефективним інструментом збереження державності.