ВИМУШЕНИЙ ПРОГУЛ: ПРАВА ПРАЦІВНИКА ТА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ РОБОТОДАВЦЯ - Ткаченко, Ольга (Актуальні проблеми правознавства, 2024)
У статті досліджено правову природу вимушеного прогулу, як випадку, що унеможливлює виконання працівником своїх трудових функцій та, водночас, є порушенням конституційного права кожної особи на працю та отримання заробітку. Проаналізована судова практика з розгляду справ трудового законодавства щодо питань вимушеного прогулу та зроблені узагальнюючі висновки щодо тлумачення цього правового явища та з’ясування випадків, в яких він може мати місце. Особлива увага в статті акцентована на протиправності досліджуваної категорії. Показано, що причиною вимушеного прогулу з боку працівника є протиправні діяння чи бездіяльність роботодавця, за які він має нести юридичну відповідальність. Також досліджуються можливі правові наслідки для працівника, що полягають у зверненні до суду із позовними вимогами про стягнення з роботодавця на користь працівника середнього заробітку за час вимушеного прогулу, поновлення на роботі та захисті права на щорічну відпустку. Крім того, розглядається правова природа виплат, які здійснюються у випадку втрати доходу працівником під час вимушеного прогулу. Досліджено, що середній заробіток за весь час вимушеного прогулу за своєю правовою природою є різновидом матеріальної відповідальності роботодавця перед працівником і не входить до структури заробітної плати. Стаття також містить обґрунтування наявності права працівника на використання щорічної основної відпустку за час вимушеного прогулу або на отримання компенсації за всі невикористані ним дні щорічної відпустки.