ЗАВДАННЯ ОБОРОННОГО ПЛАНУВАННЯ В УМОВАХ ВІЙСЬКОВОГО СТАНУ В УКРАЇНІ - Волощук, Вадим (Актуальні проблеми правознавства, 2025)
У статті констатовано потребу у підвищенні ефективності дій Уряду України у сфері оборони, роль Міністра оборони України у воєнний час та посиленні інституційної спроможності Міністерства оборони України. Розкрито здобутки та проблеми нормативно-правового забезпечення оборонного планування в умовах військового конфлікту в Україні. Оборонне планування передбачає розробку, узгодження та прийняття планів, що відображають конкретні заходи, способи, засоби, а також терміни та основних виконавців відповідних заходів. Сформульовано ряд пропозицій щодо вирішення серйозних правових та організаційних проблем у сфері оборонного планування в умовах воєнного стану в Україні. Акцентовано увагу на необхідності відмовитися від розробки середньо- та довгострокових оборонних планів і переглянути Стратегію воєнної безпеки України та Стратегічний оборонний бюлетень України. На основі апробації зарубіжного досвіду здійснити видання інформаційно-аналітичного журналу «Біла книга з питань оборони України». Необхідно підготувати та внести зміни до законодавства, що передбачають конкретизацію змісту оборонного плану в умовах воєнного стану та відсічі збройної агресії в Україні.