Міжнародно-правове та внутрішньодержавне регулювання торговельної діяльності в Європі у ХІІ–ХІV ст - Гавриленко, Олександр (Актуальні проблеми правознавства, 2018)
Висвітлено процес становлення та розвитку правового регулювання торговельної діяльності в Європі у ХІІ–ХІV ст. Наголошено, що тогочасні норми міжнародного права здебільшого містили запевнення торговців у їхній особистій та майновій безпеці, а також надавали купцям право вільного пересування та перевезення товарів за умови сплати відповідних мит. Зазначено, що привілеї, що надавалися іноземним купцям актами внутрішньодержавного права, не були всеосяжними й не містили гарантій повної недоторканості особи купця та повної свободи торгівлі. Однак усе ж вони були достатньо широкими за змістом і забезпечували зацікавленість іноземних купців у веденні торгівлі на території європейських держав. Наголошено, що важливим наслідком застосування цих міжнародних та внутрішньодержавних актів було те, що завдяки чинності їхніх норм над-ходження до державних скарбниць фінансових коштів суттєво збільшилися.