Становлення та генезис інституту опіки на українських землях в період IX–XVIII ст.: історико-правовий дискурс - Ухач, Василь; Калаур, Лідія (Актуальні проблеми правознавства, 2018)
Розкрито історико-правові аспекти зародження інституту опіки і піклування на території України. Виокремлено національні закономірності існування даного інституту як і в звичаєвому, так і в позитивному праві. Зазначено, що відповідно до феодального права, досліджено походження правових норм цього інституту, їх вплив на формування правової системи та особливості реалізації