Правові форми реалізації фіскальних і регулюючих ефектів акцизного оподаткування в Україні та ЄС - Олійничук, Олександра; Дрижак, Наталія (Актуальні проблеми правознавства, 2018)
Розглянуто правові основи акцизного оподаткування в Україні та ЄС. Проаналізовано функції оподаткування акцизним податком. Виділено переваги і недоліки акцизного оподаткування з позицій платника податку та держави. Означено загальні принципи оподаткування акцизним податком алкогольних напоїв і тютюнових виробів у країнах ЄC. Сформульовано авторські висновки щодо фіскального та регулюючого ефектів акцизного оподаткування.