ПОНЯТТЯ ТА ОЗНАКИ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО МЕХАНІЗМУ ФОРМУВАННЯ І РЕАЛІЗАЦІЇ ДЕРЖАВНОЇ РЕГІОНАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ - Драна, Марина (Актуальні проблеми правознавства, 2025)
Стаття присвячена вивченню питання адміністративно-правового механізму формування і реалізації державної регіональної політики, визначенню його поняття та ознак. Наведено наукові погляди на формування дефініції «механізм», «правовий механізм», «адміністративно-правовий механізм». Констатовано, що функціонування держави, як цілісного утворення, та її регіонів, як складових елементів, з високим рівнем ефективності залежить від цілого ряду чинників, як внутрішніх так і зовнішніх Акцентовано, що регіональна політики має формуватися для кожного регіону окремо та органічно поєднуватись в політику на рівні держави в цілому. Відзначено, що у сфері публічного адміністрування провідне місце серед наявних інструментів, що здійснюють регулювання суспільних відносин, посідає правовий механізм. Зважаючи на отримані результати дослідження, наведено власне бачення дефініції «адміністративно-правовий механізм формування і реалізації державної регіональної політики» під яким пропонуємо розуміти систему нормативно визначеного інструментарію, що застосовується органами публічної влади, з метою врегулювання функціонування регіонів та адміністративно-правового забезпечення їх соціально-економічної сфери, шляхом розподілу між суб’єктами провадження регіональної політики повноважень, прав та відповідальності, з обов’язковим моніторингом їх діяльності, що передбачає зворотній зв’язок суб’єктів. Вказано, що важливим елементом формування і реалізації державної регіональної політики є адміністративно-правовий механізм, що забезпечує соціально-економічне зміцнення регіонів країни та є базисом їх сталого та збалансованого розвитку, завдяки ефективному використанню державних ресурсів. Наголошено, що механізм формування і реалізації державної регіональної політики створює умови для ефективного управління, правильної координації зусиль на різних рівнях влади, адекватного фінансування та врахування локальних потреб, що є основою для сталого розвитку країни в цілому, в ході реалізації її стратегічних завдань.