ОСОБЛИВОСТІ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО МЕХАНІЗМУ РЕГУЛЮВАННЯ БЕЗПЕКОВОГО СЕРЕДОВИЩА В ДЕРЖАВІ - Стебловський, Вячеслав (Актуальні проблеми правознавства, 2025)
У статті проаналізовано особливості адміністративно-правового механізму регулювання безпекового середовища в Україні. Наголошено на актуальності проблеми дослідження в контексті сучасних викликів національній безпеці України, зокрема в умовах військового стану. Метою статті є уточнення сутності адміністративно-правового механізму регулювання безпекового середовища в державі та його складових. Проаналізовано наукові підходи до розуміння понять «безпекове середовище» та «адміністративно-правове регулювання» у сфері національної безпеки. Визначено, що національна безпека є здатністю держави протистояти зовнішнім та внутрішнім негативним чинникам, які можуть призвести до дестабілізації економіко-політичної в країні. Головна мета адміністративно-правового механізму регулювання безпекового середовища полягає у створенні та підтримці стійкої, адаптивної системи захисту національних інтересів в умовах військового стану. На основі аналізу чинного законодавства та наукової літератури визначено структуру адміністративно-правового механізму регулювання безпекового середовища, яка включає нормативно-правову, інституційну, функціональну, інформаційно-аналітичну, ресурсну, контрольно-наглядову та міжнародно-партнерську складові. Охарактеризовано нормативно-правову базу, що регулює сферу національної безпеки України. Особливу увагу приділено питанню забезпечення балансу між необхідними обмеженнями в умовах воєнного стану та збереженням демократичних принципів і захистом прав людини. Наголошено, що особлива увага повинна приділятися розвитку систем раннього попередження про потенційні загрози, що дозволяє максимально оперативно реагувати на зміни у безпековому середовищі. Підкреслено важливість міжнародного співробітництва у контексті євроатлантичної інтеграції України. Визначено перспективи подальших досліджень у цій сфері.