ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ОРГАНІВ ДЕРЖАВНОЇ ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ - Банах, Володимир (Актуальні проблеми правознавства, 2025)
У статті досліджено сучасний стан правового регулювання діяльності органів державної виконавчої служби в Україні. Автор обґрунтовує, що ефективне виконання судових рішень є невід’ємною складовою правової держави. Зазначено, що недосконалість нормативної бази, колізії та постійні зміни законодавства ускладнюють роботу державних виконавців. Проаналізовано ключові законодавчі акти, які визначають правовий статус та повноваження органів державної виконавчої служби. Особливу увагу приділено Закону України «Про виконавче провадження», зокрема статтям, що регламентують примусові заходи, арешт майна, звернення стягнення та інші виконавчі дії. Автором проаналізовано цифрові інструменти, зокрема автоматизовану систему виконавчого провадження. Зауважено, що її запровадження сприяло підвищенню прозорості, об’єктивності та ефективності виконавчого процесу. Зроблено акцент на важливості електронних реєстрів, автоматичного розподілу справ і контролю строків.