ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ВИЗНАЧЕННЯ ПРАВОВОЇ ПРИРОДИ ДЕЛЕГУВАННЯ ПОВНОВАЖЕНЬ У СИСТЕМІ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ УКРАЇНИ - Вандяк, Анастасія (Актуальні проблеми правознавства, 2025)
У статті проаналізовано та узагальнено наукові підходи щодо трактування суті поняття «делегування повноважень». Делегування як один із методів державного управління використовується органами виконавчої на вирішення завдання ефективного перерозподілу повноважень між ними. Передавати повноваження може лише уповноважений на те орган виконавчої влади, якому таке право надано Конституцією України та відповідними законами. У статті на основі аналізу теоретичних засад обґрунтовано, що делегування найбільш притаманне саме для органів місцевого самоврядування, позаяк самі органи публічного управління створені за таких умов, коли громадою або спільнотою делегуються їм владні повноваження. Автором зроблено висновки, а також визначено поняття делегування повноважень у системі місцевого самоврядування та виокремлено характерні особливості делегування повноважень у системі місцевого самоврядування.