СУТНІСТЬ ТА ОЗНАКИ АДМІНІСТРАТИВНИХ ПРОЦЕДУР ОХОРОНИ ПРАВ ЛЮДИНИ МІНІСТЕРСТВОМ ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ - Красногор, Олександр (Актуальні проблеми правознавства, 2025)
Досліджено семантичний зміст термінів «процедура», «правова процедура» та «адміністративна процедура». Відзначено, що формування розуміння змісту та сутності поняття і ознак адміністративних процедур, які реалізуються Міністерством юстиції України в ході охорони прав людини, є успіхом у пізнанні загальної системи адміністративних процедур, як складового елементу адміністративного права. Відзначається, що адміністративні процедури є обов’язковим інструментом у функціонуванні публічної адміністрації. Проаналізовано наукові погляди на змість поняття «адміністративна процедура», та ознаки цієї інституції адміністративного права. Досліджено законодавче визначення поняття адміністративної процедури та виділено аспекти його звуження, з огляду на наукові погляди щодо його змісту. Сформовано авторське визначення поняття адміністративних процедур охорони прав людини Міністерством юстиції України, відзначено, що як і будь-який процес, який реалізується в регульованих суспільних відносинах, адміністративна процедура наділена певними ознаками, які розкривають її сутність та зміст. Встановлено, що адміністративна процедура в Україні потребує суттєвого перегляду та вдосконалення. Її законодавче визначення не повинно обмежуватися лише сферою надання послуг, а має включати всі аспекти взаємодії між громадянами та державними органами. Удосконалення адміністративної процедури сприятиме зміцненню верховенства права, захисту прав людини та підвищенню ефективності публічного управління в Україні. Запропоновано, розширити законодавче визначення адміністративної процедури, включивши механізми оскарження, захисту прав громадян та контроль за діями державних органів; гармонізувати українське законодавство із принципами Європейської хартії місцевого самоврядування та іншими міжнародними стандартами; посилити відповідальність посадових осіб за порушення адміністративних процедур для підвищення ефективності державного управління.