НЕСУДОВІ ФОРМИ ЗАХИСТУ ВРЕГУЛЮВАННЯ ТРУДОВИХ СПОРІВ - Бутрин-Бока, Наталія Бутрин-Бока; Бабій, Володимир (Актуальні проблеми правознавства, 2025)
У статті досліджено сучасні трансформації у сфері трудових відносин в Україні, зумовлені внутрішніми реформами та зовнішніми викликами, зокрема війною. Акцентовано увагу на необхідності пошуку нових, більш гнучких та ефективних механізмів захисту трудових прав працівників та роботодавців. Проаналізовано правову природу та зміст несудових форм вирішення трудових спорів, серед яких провідне місце займає медіація. Окреслено ключові ознаки медіації, такі як добровільність, конфіденційність, економічність, нейтральність та оперативність. Здійснено порівняльний аналіз із зарубіжною практикою, де медіація демонструє високу ефективність врегулювання трудових конфліктів. Встановлено, що запровадження Закону України «Про медіацію» та внесення цілої низки змін до Кодексу законів про працю України, створили законодавче підґрунтя для застосування альтернативних форм вирішення трудових спорів. Разом із тим, звернено увагу на обмежене застосування медіації на практиці через низьку правову культуру та поінформованість сторін трудових відносин. У роботі обґрунтовано доцільність комплексного впровадження медіації та інших альтернативних механізмів захисту трудових прав, з урахуванням європейських стандартів правосуддя. Висловлено пропозиції щодо популяризації медіації, розширення участі профспілок та органів соціального діалогу в процедурі вирішення трудових спорів.