ПРАВОВІ ПОЗИЦІЇ ЄСПЛ ТА ВС З ПИТАНЬ ПОРУШЕННЯ СТРАХОВИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ - Зайцева-Калаур, Інна; Ханас, Дмитро (Актуальні проблеми правознавства, 2025)
У статті розглянуто правові позиції Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) та судову практику Верховного Суду (ВС) у сфері страхування, зокрема порушення страхових зобов’язань. Актуальність огляду цих правових позицій зумовлена адаптацією українського законодавства до міжнародних та регіональних стандартів Європейського Союзу (ЄС), та, беззаперечно, необхідністю вдосконалення цивільно-правової відповідальності за порушення страхових зобов’язань. У цьому досліджені проведено аналіз окремих рішень ЄСПЛ та ВС з метою визначення можливості їх застосування у сфері страхових зобов’язань. Обґрунтовано, що рішення ЄСПЛ є міжнародним інструментарієм захисту прав осіб з питань порушення страхових зобов’язань, і, водночас, їх застосування в процесі судових проваджень у цій категорії справ є дієвим засобом реалізації прав й інтересів осіб. З’ясовано, що сформовані ЄСПЛ та ВС правові позиції в досліджуваному аспекті забезпечують чітке розуміння змісту відповідальності, що повинна мати місце у випадку порушення страхових зобов’язань, зокрема, що настали внаслідок дорожньо-транспортних пригод (ДТП). Доведено, що проведене дослідження вказує на необхідність подальшого продовження наукових розвідок щодо систематизації правових позицій ЄСПЛ та судового практики ВСУ з питань порушення страхових зобов’язань, що слугуватимуть орієнтиром у вирішенні однопредметних справ.