ФОРМИ ВИКОРИСТАННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ ЗНАНЬ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ВОЄННИХ ЗЛОЧИНІВ - Пілюков, Юрій (Актуальні проблеми правознавства, 2025)
Досліджено форми використання спеціальних знань під час розслідування воєнних злочинів. Доведено, що найбільш поширеною процесуальною формою використання спеціальних знань під час розслідування воєнних злочинів є залучення спеціалістів до проведення слідчих (розшукових) дій. Підбір спеціалістів визначається в конкретному випадку індивідуально і залежить від об’єкта посягання, часу, місця способів та засобів вчинення кримінальних правопорушень, наявних слідів, завданих збитків та інших визначальних чинників. Обґрунтовано, що залучення експерта та призначення судових експертиз є найбільш кваліфікованою та науково обґрунтованою процесуальною формою використання спеціальних знань. До типових експертиз, які можуть призначатися під час розслідування воєнних злочинів відносять: судово-медичні, молекулярно-генетичні, експертизи зброї, вибухово-технічні, військові, пожежно-технічні, екологічні, комп’ютерно-технічні, оціночні та інші. Консультативна форма використання спеціальних знань складається з усного роз’яснення спеціалістом особливостей використання технічних засобів, попереднього дослідження окремих об’єктів, надання письмових довідкових даних, складання письмових висновків, які є джерелом орієнтуючої інформації для слідчого (оперативного працівника) в пошуку знаряддя злочину, злочинця, предметів його одягу та взуття, транспортного засобу та ін. Сформульовано висновки про те, що ефективне використання спеціальних знань у розглянутих процесуальних формах, забезпечує якісне збирання та дослідження слідів воєнних злочинів, створення належної доказової бази для майбутніх розглядів справ у міжнародному кримінальному Суді.