МЕДІАЦІЯ ЯК СПОСІБ ВРЕГУЛЮВАННЯ КОНФЛІКТІВ В ОСВІТНЬОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Яремко, Оксана; Дзюбак, Світлана (Актуальні проблеми правознавства, 2025)
У статті розкрито зміст і ознаки конфліктів в освітньому середовищі. Здійснено класифікацію за: предметом (конфлікт легітимізації, цінностей, інформації, влади, обмежених ресурсів, очікування, самооцінки, атрибутивний); суб’єктним складом (студентсько-студентські; студент-викладач; між викладачами; з адміністрацією і щодо політики університету); рівень виникнення (між «рівними» на одному ієрархічному рівні; членами двох різних ієрархічних рівнів; індивідами і колективами; керівниками і колективами різних ієрархічних рівнів; двома колективами одного рівня; двома колективами різних ієрархічних рівнів з великими внутрішньо організаційними відстанями та різними цілями). Здійснено правовий аналіз і обґрунтовано важливість вирішення конфліктів у освітньому середовищі за допомогою медіації. Акцентовано на доцільності функціонування у закладах вищої освіти медіаційних служб, їх ролі, предметі та суб’єктах звернення. Підкреслено необхідність формування у суб’єктів освітнього процесу медіаційних навичок і компетенцій.